Thursday, July 1, 2010

Lamanyee

Salam pertemuan....lama rasenye tak update dlm blog ni..agak sibuk dengan tugas2 seharian..Tak lupa juga kewajipan yang harus ditunaikan..Itupun masih banyak lagi yg lompang2..Kekadang seharian bekerja,tak sempat nak setelkan hal rumahtangga,itu dah tolak duk depan intenet ni..kalau nak masukkan..tah mase mane lagi nak ditarik bagi cukup..mase sentiasa berlalu dengan pantas..akhirnye tenggelam dlm masa dan hidup sendiri....Takpe,janji ade usaha..jgn tengok je...

Thursday, June 10, 2010

Gemarkan atau anda pengumpul barang lama?



Banting Padi Lama...

Sesiapa yang berminat boleh tinggalkan mesej kat sini...Harga boleh dirunding...bukan senang nak dapat ni...warisan turun temurun moyang kita...kat muzium belum tentu ade...

    How to Listen to Your Children Like a Friend

  1. Step 1

    Although you need to be a parent to your children, there are times when being a friend is better. It will help you become a part of your child's entire life and not just his disciplinarian.

  2. Step 2

    Speak to your child like a friend when he needs to vent about his day at school. Ask him how his day was, what he learned, and about the challenges they faced. If he is faced with minor challenges, such as another child teasing them, encourage and focus on their good points. They will start focusing on the good parts too, and turn teasing into praising.

  3. Step 3

    Have your child tell you what he likes about himself. Listen to every word and encourage and provide strength for your child.

  4. Step 4

    Whether your child is an athlete, a musician, an artist or a scholar, encourage and praise him for everything he does. Participate in his life. If he plays football, go to the games and cheer for him. If he is struggling in a class, help him. If he works his way from a "C" to a "B", show him how much his efforts paid off; take him for ice cream or a special treat.

Resepi: Murtabak Cream Crackers

Resepi ni mudah aje...yang penting ade oven kat umah..mesti jadi punye...
Bahan-bahan...

1)Yang utama mestilah biskut cream crackers...tak kira lah brand ape..ping pong ke? jacob ke?julies ke?....yang beli timbang kat kedai pun boleh...bape banyak tu terpulang le pada kawan2 semua..nak makan banyak...banyakle biskutnye..

2)Daging cincang...kalau beli fresh kat pasar..beli le yg jenis batang pinang nye..kalau tak beli je yang dah siap kat supermarket...brand Ramly selalunye sedap sikit...tapi rebusla sekejap..jgn lama sangat...agak2 boleh la...pas tu tos kan..

3)Bawang besar dipotong dadu

4)Sesayur..bagi colorful sikit..lobal merah dan kentang dipotong dadu..lada merah,daun sup dan daun bawang bagi wangi sikit...dihiris ye...jgn masuk setangkai plak..hehehe

5)Telur ayam tu kacau macam nak buat telur dadar...ikut suka bape bijik..kalau terlebih goreng je...makan ngan nasi..

6)Susu cair atau santan

7)Rempah kari, garam dan ajinomoto kalau suka.



CARA-CARA

Mula-mula rendamkan biskut dalam susu/santan..rendamkan jgn lama sangat,nanti tak leh angkat plak...Pas rendam, susun dalam loyang(kalau boleh yg empat segi,senang nak susun) Bila dah siap susun taburkan daging(dah siap gaul ngan rempah kari),bawang,lada,kentang,lobak,daun bawang dan daun sup...Dah siap tabur...kirai2 kan telur yg dah kacau tadi atas bahan2 tadi...pastu lapis lagi ngan biskut(jgn lupa rendam dulu)...ulang langkah yang sama hingga penuh loyang.....
Kemudia bakar sehingga masak..agak2 kekuningan le...bolehla di makan....

Selamat mencuba!!!

Wednesday, June 9, 2010

Jom belajar Bahasa Jepun: Hajimemashite

Jom belajar Bahasa Jepun: Hajimemashite

Teruja


Almaklumle...baru buat blog..sangatle rase keterujaan nak buat itu nak buat ini..rase cam kembali kepada dunia remaja plak...hehehe...actually masih tak tahu lagi nak buat ape kat blog ni..